Followers

Sunday, January 2, 2011

HUKUM TENGOK WAYANG

HUKUM TGK WAYANG

by Nur Zulaikha Tusiran Al-hazeenillah on Tuesday, December 7, 2010 at 11:18pm
بسم الله الرحمن الرحيم
ya ALLAH,moga note ku ini dpt merungkai masalah  aku dan sahabat2ku mengenai hukum tgk wayang ..

~~wayang????~~
sememangnya  satu bentuk hiburan yg HOT pd masa kini..
tp adakah kita aware dgn pelbagai pendapat mengenai hukum tgk wayang???
sblm ini pon,saya masih tertanya-tanya  apakah hukumnya..akn tetapi  saya telah diajar dgn mengatakn hukum tgk wayang itu HARAM..

tp kenapa???
mengikut pendapat ustaz saya...sesungguhnya di situlah tempat berhimpunannya segala maksiat disitu...maklumlah suasana yg gelap menginduce lg mereka utk berkelakuan tidak senonoh(Nauzubillah)

namun, terdapat pelbagai pihak yg berkata,"ak tgk wayang sbb nk release tension dan bknnya nk wat benda tak bermoral tue"...itulah kata kebanyakan org..
malah...
ade yg berkata"bagaimana kalau saya tengok wayang bersama family???" adakah hukumnya masih HARAM!!!

wallahu'alam~~

maka pada hari ini,saya terpanggil utk BERKONGSI pendapat oleh Syeikh Dr Yusuf al-QaradhawI (ulamak tersohor dunia) mengenai hukum tgk wayang~~
Syeikh Dr Yusuf al-Qaradhawi pernah ditanyakan mengenai hukum menonton filem di pangung wayang, jawab beliau :

لا شك أن (السينما) وما ماثلها أداة هامة من أدوات التوجيه والترفيه، وشأنها شأن كل أداة فهي إما أن تستعمل في الخير أو تستعمل في الشر، فهي بذاتها لا بأس بها ولا شيء فيها، والحكم في شأنها يكون بحسب ما تؤديه وتقوم به.وهكذا نرى في السينما: هي حلال طيب، بل قد تستوجب وتطلب إذا توفرت لها الشروط الآتية:

“Tidak syak lagi bahawa panggung wayang merupakan satu alat dari alat-alat pengarahan(directing) dan hiburan(entertainment), maka hal-ehwal (aktiviti) setiap alat ini dilihat samada digunakan untuk kebaikan atau keburukan. Maka ia diterima, dan tidak adalah masalah keatasanya. Maka hukum aktivitnya adalah menurut apa ia ambil dan lakukannya.
Dengan itu kami berpendapat bahawa pangung wayang : adalah halal dan baik, akan tetapi ia memerlukan dan meminta agar syarat yang dinyatakan wujud”
Syarat-syaratnya :-

1. Tajuk dan isinya tidak boleh bertentangan dengan Aqidah Islam, Akhlak dan Syariah. Ia tidak boleh mengandungi unsur seks, mengajak kepada jenayah, ajaran sesat dsbnya.

2. Menonton wayang tidak menghalang seseorang itu dari melakukan perkara wajib, seperti solat 5 waktu. Tidak boleh seseorang itu meninggalkan solat wajib, contohnya Maghrib semata-mata untuk menonton wayang. al-Quran memberi amaran keras kepada sesiapa yang berpaling dari mengingati Allah.

3. Elak dari bergaul diantara lelaki dan perempuan yang ajnabi (orang luar), elak dari fitnah dan juga bersyubhat, lebih-lebih lagi menonton didalam keadaan gelap.(tidak pasti maksudnya ape,mohon penjelasan drpd sahabat2 yg lbh mengerti,syukran..)

Jika syarat ini dapat dipatuhi, maka menonton wayang tidaklah di larang. Dr Ahmad Syarabasi mengatakan bahawa ia boleh dijadikan untuk memanafaatkan umat keseluruhannya, seperti menegakkan agama dan menunjukkan akhlak yang baik. Ada juga yang menyalah gunakannya dgn  menggalakkan jenayah, seks, tekanan psikologi, etika dan korupsi sosial didalam masyarakat.

kesimpulannya,Beliau berpendapat umat islam diHARUSkan utk menonton wayang selagi tidak melanggari 3 syarat tersebut..namun,byk lg hujah2 yg dipertikaikan oleh ulamak2 mengenai hukum ini~~saya berharap dgn pendapat tersebut dpt memberi guideline kpd kita semua dlmpemilihan wayang2 yg hendak kite tonton...

Segala yg baik itu dtgnya drpd ALLAH,dan segala kelemahan dan kesilapan itu dtgnya drpd saya...wallahu'alam..

sumber ini telah diterjemahkan daripada :
http://www.qaradawi.net/site/topics/printArticle.asp?cu_no=2&item_no=3589&version=1&template_id=232&parent_id=17


6 comments:

FARISZ@AZ.Com said...

Ianya harus tetapi bersyarat.
Namun wayang kat malaysia mengikuti syarat2 tersebut atau tidak?
Jika diperhatikan,wayang di Malaysia masih belum memenuhi syarat-syarat ia menjadi harus.Maka ianya masih belum menjadi harus.

wallahualam.

nurfaezza said...

ouh ye ke..saya tak tahu pula..
syukron 'ala zalikal ma'lumat..

badar313 said...

hm... sy pun dulu pna tgk wayang kak.. tp 2 dulu, masa skola menengah.. tp, sejak masuk uia ni dah x dah.. hm.. sy pun pening la pasal menda ni..

nurfaezza said...

xpelah hakim...mengelakkan kepeningan kita ni, kita elakkan lah pegi tengok wayang yek...:)

maryam mawaddah said...

senang untuk kita bezakan yang mana putih, dan yg mana hitam.. tp nmpknya perkara ini berada ditengah2 antara putih dan hitam.. dan Islam telah mngajar kita, utk berada di kawasan yg selamat, iaitu kwsn putih :)
saya sokong nurfaezza, lebih baik kita elakkan. lebih baik kita berada di kwsn putih. lebih selamat

ainkamal said...

Assalamualaikum.Minta permission nak copy yang pasal pendapat tu ye hihi thanks share! :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...